Νήσος Χρυσή

Η Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι) βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης! Οι Γεραπετρίτες την αποκαλούν απλώς “Νησί”.

Στη μαγεία του Λιβυκού πελάγους το ταξίδι γίνεται συνήθως παρέα με αρτέμηδες και ασημόγλαρους, ενώ σπάνια κάνουν την εμφάνισή του δελφίνια.

Η αποβίβαση γίνεται στη θέση “Βουγιού Μάτι” όπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα και ο χώρος υποδοχής.

Το συνολικό μήκος των μονοπατιών του νησιού είναι περίπου 10km. Με τρεις ώρες χαλαρού περιπάτου ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα της ποικιλίας των τοπίων του νησιού. Το έδαφος είναι σχετικά ομαλό και με ελάχιστες κλίσεις. Έτσι η περιήγηση μπορεί να γίνει με απλά αθλητικά υποδήματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ έντονη και η θερμοκρασία πολύ υψηλή και γι αυτό ένα καπέλο, αντιηλιακή αλοιφή και νερό είναι απαραίτητα.

Ο επισκέπτης που δε θέλει να περπατήσει πολύ στο νησί, μπορεί να απολαύσει τη γαλαζοπράσινη θάλασσα είτε στην παραλία δίπλα από το χώρο αποβίβασης, είτε στη βόρεια παραλία για την οποία απαιτείται περπάτημα λιγότερο από 5 λεπτά. Στη σύντομη αυτή διαδρομή οι αμμοθίνες και το δάσος των κέδρων, οι οποίοι φτάνουν σε ηλικία τα 200 έτη, εντυπωσιάζουν.

Το νησί είναι σχεδόν επίπεδο και έτσι δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την ποικιλομορφία του. Θα πρέπει, λοιπόν, να περαπατήσει. Από το χώρο αποβίβασης υπάρχει μονοπάτι κατά μήκος της νότιας παραλίας. Στη συνέχεια, στρίβοντας προς το βορρά, οδηγεί στην ανατολική πλευρά του όρμου Μπελεγρίνα και από εκεί στην κορυφή του υψώματος Κεφάλα όπου βρίσκεται και το δασικό φυλάκιο του νησιού. Η θέα είναι εντυπωσιακή! Προς την ανατολή, φαίνεται το Μικρονήσι που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1km, ενώ προς τη δύση απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη ολόκληρο το νησί. Από εδώ, φαίνεται και η πορεία που μπορεί να ακολουθήσει κανείς κατά μήκος της βόρειας ακτής μέχρι τη δυτική άκρη της Χρυσής.

Περπατώντας στην περιφέρεια του νησιού, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα χρώματα των πετρωμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος της Χρυσής καλύπτεται από άμμο.

Φτάνοντας στον όρμο Μπελεγρίνα ο επισκέπτης θα μείνει άφωνος, καθώς θα διαπιστώσει ότι η παραλία, τουλάχιστον στο πρώτο τμήμα της, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από άπειρα μικρά κογχύλια. Εκεί δίπλα μπορεί να δει και απολιθωματοφόρα στρώματα με δίθυρα.

Δυτικά του νησιού, υπάρχει το μοναδικό σπίτι του νησιού, όπως και η Αλυκή, το αρχαίο λιμάνι και τα θεμέλια αρχαίων κρισμάτων. Επίσης, εκεί υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που προσφέρεται και για λίγη ξεκούραση. Όλη η γύρω περιοχή, κατάξερη το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα μεταμορφώνεται σε πράσινο χαλί. Σε μερικά σημεία υπάρχουν παμπάλαια πηγάδια με γλυφό νερό.

Η ανάμνηση αυτού του ταξιδιού στο εξωτικό νησί της Χρυσής θα συνοδεύει πάντα τον επισκέπτη. Οι εικόνες που θα έχει πλέον στο μυαλό του είναι ένα δώρο από ένα ιδιαίτερο κομμάτι της κρητικής φύσης!

 


 

Συμβουλές προς του επισκέπτες:

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής, πέρα από τις ηθικές διαστάσεις που έχει, επιβάλλεται και από ένα αυστηρότατο εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό καθεστώς προστασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, δεν επιτρέπεται:

  • η οποιαδήποτε μορφή ρύπνασης,
  • η μετακίνηση των επισκεπτών εκτός των οριοθετημένων μονοπατιών του αιγιαλού
  • η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων ευρημάτων
  • η συλλογή ζώων ή φυτών
  • η ελεύθερη κατασκήνωση
  • το άναμμα φωτιάς
  • το κάπνισμα στις θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές.